Carl, Smilla, Anne og Søren er igen i Grønland. Vi har været afsted før, hvor vi var i Upernavik og i Ilulissat. Denne gang er vi taget til Nuuk.
Du kan følge med i vores eventyr herinde. Vi glæder os til at vise jer, hvad vi oplever.

lørdag den 4. juli 2015

1 måned - status

Vi har nu allerede været her i en måned og det er vist på sin plads at lave en status til jer alle sammen. For vi er nået rigtig langt. Ja faktisk kan man vel næsten sige, at vores hverdag er godt igang, men vi har lavet meget siden sidst, så lad os tage det lidt i kategorier.

Vakant boligen
VI kom til ”vakanten” den aften vi landede og vidste godt lidt, hvad der ventede. Reelt set skal en sådan bolig være indrettet, så man kan flytte ind blot med sin kuffert. Ja hvis den altså er kommet med flyet… Og det gjorde vi andre tre så. Men vi vidste jo, at vi kun skulle bo der i to uger og derfor tager man bare ikke særlig meget ejerskab. Det var et lille rækkehus (i Grønland inkluderer det ikke en have) med udsigt til fjeldet og andre rykkehuse/etage ejendomme. Placeringen var 10 min fra børnehaven hvilket viste sig at være helt ideelt at starte ud med. Alt fungerede i huset på trods af små finurligheder, som man hurtigt lever med.

Legeplads ved vakantboligen inkl. sne/is.

Job

Søren startede på arbejde dagen efter vi var ankommet. I og med han har været på en grønlandsk station før, var systemer til at hoppe ind i. Så han er i fuld gang med at lære byen og sine kolleger at kende. Han arbejder i tre-holds-skift ligesom i DK og det fungerer fint for os alle. Søren vil helt sikkert fortælle meget mere om stationen og arbejdet senere.

Børnehave Esther
Smilla startede i sin nye børnehaven i den uge vi ankom. Vi besøgte alle fire BH Esther om onsdagen og mærkede hurtigt, at vores beslutning var helt rigtig. Stemningen var i top og store som små var smilende og imødekommende. Smilla legede en lille time og så aftalte vi ellers at komme igen dagen efter. Om torsdagen tog jeg (Anne), Carl og Smilla afsted igen. En gåtur på omkring 20 min i 4,5 års-tempo. Nu skulle jeg holde mig lidt mere i baggrunden, hvilket var nemt (og lidt svært med en baby på 1,5 mdr). Smilla fandt alt deres Barbie legetøj og var i himlen. Husk på hun ikke på dette tidspunkt havde set sit eget legetøj i tre uger. Inden frokost gik vi hjem igen. Om aftenen proklamerede hun, at hun gerne ville spise frokost i Esther om fredagen. Så igang med madpakken og afsted næste morgen. Vi var der omkring kl 9, hvor jeg sagde farvel og gik hen for at handle. Derefter hjem til min egen frokost og hentede en dejlig glad (og træt) pige igen kl. 13.
I weekenden sagde pædagogerne, at vi gerne måtte låne noget legetøj med hjem, nu hvor vi ikke havde fået vores ting endnu. Meget sødt og vi fandt et piratskib og nogle slædehunde, som blev brugt flittigt hele weekenden, samt en prinsesse bog med godnathistorier i.
Ugen efter var hendes hverdag normal. Vi tager afsted lidt over 8 og vi henter hende et sted mellem 15-16. Hun har fået mange nye venner, som alle kan sætte sig ind i, hvordan det er at være ny og have brug for at føle sig godt tilpas.
Generelt om Børnehaven Esther: I alt 20 børn til omkring 5 fuldtidsansatte. Jer med små børn ved, at det er bedre end i DK. Børnene er delt op på 3 svømmehold, som hver har en ugentlig svømmedag. De tager afsted efter kl 9-samling og spiser deres madpakker i Malik (som svømmehallen hedder) og er først hjemme i Esther igen omkring kl 14. Hver fredag er gymnastik dag, hvor hele børnehaven drager til gymnastiksalen og får løbet, leget og øvet motorik. Onsdag er maddag, hvor de voksne sammen med børnene laver mad - mange dage over bål enten på legepladsen eller i fjeldet. Hvis nogle forældre har været på jagt/fangst er det tit det overskyede ”bytte” som bliver tilberedt om onsdagen.
Legepladsen er helt i top. Da vi ankom og de første par uger var en stor del af den stadig dækket af sne, men nu er den fri og børnene får glæde af både gynger, svævebane, gokart/cykler, klatrevæg og rutsjebane. Der er givet tilskud fra kommunens side til denne legeplads med den klausul, at Esther passer på den, vedligeholder den og giver de omkring-boende børn fri adgang til pladsen udenfor børnehavens åbningstid. Børnehave Esther skulle efter sigende ligge i et lidt belastet område, men indtil videre er det kun Søren, der kan nikke genkende til det. Smilla og jeg har hverken set eller hørt om noget, som er anderledes end resten af byen.

Smillas nye plads i Esther børnehave.


Permanent bolig
Vores permanente lejlighed havde overtagelsesdato (mandag) d. 15. juni, men allerede om fredagen kunne vi hente nøglen og besigtige vores nye ”bo” (som Smilla kalder det). Og hvilken glædelig overraskelse. Femte etage i anden række fra vandkanten ud mod Nuuk fjord. Fåes næsten ikke bedre. Bygningen er fra 2009 og alt er yderst velindrettet og pænt. Det vi så lige skulle have styr på var hvidevarer. I GL kommer en lejebolig nemlig ikke med alle hårde hvidevarer. Emhætte, ovn og kogeplade var som det eneste fast installeret i denne lejlighed, så vi havde i mange dage været på dvs. køb-bytte-salg-sider, for at finde hvidevarer. Denne opgave er man sjældent alene om, så vi var nogle gange bare ikke hurtige nok. Alternativt til brugte kan man gå i f.eks. Elgiganten og købe nyt til ca. 4000,- kr for de billigeste udgaver at de enkelt hvidevarer. Regn selv ud, hvad den udgift ville løbe op i for os… Nå men på facebook fandt jeg en, der ville sælge en 5 år gammel Miele vaskemaskine billigt. Ham sendte jeg Søren ud til og det viste sig at han også havde opvasker og køleskab. Top dollar og sjovt som tingene kan vende. Det var meget svært for os at bruge weekenden på andre ting end at snakke og besøge lejligheden og jeg kan faktisk ikke huske, hvad vi lavede.

Første udsigtsbillede af mange - forudser vi.

Flyttedag
Mandag var det så indflytningsdag og kl 13 havde firmaet meldt deres ankomst til Tuapannguit 5. Fra morgenstunden pakkede vi vakantboligen og satte kursen mod midtbyen. Det blev en rigtig fin dag med en vis grad af kaos, men også lettelse. Der var til sidst kasser, pap og bobleplast over alt, men vi genså alle vores ting og ikke mindst Smillas legetøj og hendes nye seng.

Første container ankommer.

Der stables og leges.

Alt var pakket ind. ALT

Smillas værelse og den vigtigste kasse. Eller en af de vigtigste.

Bagerpapir i overflod.

Sommeren er kommet til Nuuk og nogle dage var vi 24 grader.

Midnatssolen og vores udsigt ud over den gamle bydel med Hans Egede Kirken i midten.

1 kommentar:

  1. Kære Anne, Søren, Smilla og Carl. Tillykke med jeres nye tilværelse. Det ser jo herligt og godt ud. Mindes at det var nogenlunde samme oplevelse vi selv havde, da vi for mange år siden flyttede til Aasiaat. Vi boede dog vacant i vores egen lejlighed i lånte "feltsenge" og lånt husgeråd, men så skulle vi ikke flytte igen. Jeg kommer for resten til Kangerlussuaq og Ilulissat 1. - 8. sep., så Grønland bliver det til for mig i år. Vi kommer i alt 11 IPA folk. Tak for opdateringen og held og lykke deroppe til jer alle. Anre

    SvarSlet