Carl, Smilla, Anne og Søren er igen i Grønland. Vi har været afsted før, hvor vi var i Upernavik og i Ilulissat. Denne gang er vi taget til Nuuk.
Du kan følge med i vores eventyr herinde. Vi glæder os til at vise jer, hvad vi oplever.

mandag den 20. august 2012

Bedstemor og Bedstefar har været på besøg.

Derfor det lave aktivitets niveau herinde på bloggen, men så sandelig ikke i lille Upernavik. Bedsterne kom lørdag d. 11. august helt som planlagt, ud af en sky.
Vi sendte kærlige hilsner hjem til Pernille og Ole, som blev gift den dag. Hjertelig tillykke.

DE LANDEDE! JUHUU!
Vi havde ventet længe på at de skulle komme, men skulle også lige finde ud af, hvem det nu var der landede. For det var jo ikke Farmor og Farfar, som ellers var taget af sted med selv samme flyver blot tre uger forinden. Men det var de ”rigtige” der kom af flyveren, med friske blomster hele vejen fra DK. Det var en overraskelse og slet ikke noget jeg vidste, var muligt og hvor egentlig hårdt tiltrængt. Jeg vil i billederne fortælle om vores dage sammen, hvor vi fik udrettet mere end hele de to en halv måned vi har været af sted –næsten.

Første måltid i det lille grønne hus.
Søndag tog vi i kirke til kl. ti, der var ikke mange og de fleste var lidt op i årene. Efter lidt tid lagde jeg mærke til, at de tilskuere, der ikke var af sted mand/kone, havde delt sig op, så kvinderne sad i venstre side og mændene i højre. Det siger lidt om, hvor lagt tilbage i traditionerne vi befinder os.
Mandag besøgte vi Far Søren på politistationen. Denne dag var også første skoledag for de nye førsteklasser, hvilket er en meget større dag end i DK. Der var 16 nye elever, alle klædt i nationaldragter ligesom deres forældrene. Det var et meget flot syn selvom vejret kunne have været mere med os. Da Søren kom hjem med politibilen skulle vi i butikken for at handle, men lige inden ringede hans kollega Esra og inviterede os til Kaffe-mik i hans forældres hus, da hans lillesøster, Eva, var en af de heldige nye skoleelever og det bliver fejret. Så vi stillede fem mand høj til et ægte grønlands kaffemik. Jeg skal prøve at huske hvor meget forskelligt mad, der var.

Alle ventede spændt på at første skoledag skulle begynde.

De nye elever på trappen op til skolen i deres fine dragter.

Smilla fandt legehuset og forstod ikke helt sagens alvor. Det bliver jo også tids nok hendes tur.

Til kaffemik. Det Søren står og skærer ud er Matteq, som er hval hud og yderste luksus. Vi smagte det alle med aromat, som Esra foreslog. På bordet er der også amasetter, lufttørret hellefisk, tørret hval og røget hellefisk.


Den ene side af buffetten med rensdyr, moskusokse, flæskesteg, sildepisker, fiskefrikadeller og div. kartofler. På den anden side var der to gryderetter med isbjørn, rensdyr, en bagt hellefisk m. grønsager og en ribbensteg.

Og så var der selvfølgelig alle kagerne 12 forskellige slags. Dette er kun det ene bord. Vi prøvede at gøre et indhuk, men man kunne faktisk ikke se, vi havde været der...

Og så den store pige i centrum, Eva, som havde første skoledag.
Butikken så lige pludselig ikke nær så farvestrålende ud efter sådan et besøg og vi var egentlig heller ikke sultne.
Tirsdag var det helt og aldeles møjvejr! Det forhindrede os dog ikke i at besøge det af museet, som havde åbent, så vi måtte trække i regntøjet på vej hjem. Jeg håbede sådan, at vejret ville arte sig betydeligt mere i løbet af ugen, for det er to vidt forskellige ting at se Upernavik i regnvejr og solskin. Det gjorde det heldigvis dagen efter og torsdag.

Vores hus har været uden sne i to måneder nu, men på dette billede i stedet fyldt med regn.
Onsdag blev den travleste dag. Den startede med en helt fantastisk helikoptertur til en bygd ca. 150 km mod nord ved navn Nuussuaq. Efter et kort stop og påfyldning af passagerer tog vi hjem igen og fandt lige præcis et hul i tågen, som vi kunne komme ned igennem og lande kun 10 min for sent. Jeg nåede aldrig at se hullet, men stolede fuldt og fast på vores pilot. Hvis vi ikke havde kunnet lande, var helikopteren fyldt så meget med fuel, at vi kunne have taget til den nærmeste bygd og ventet på bedre vejr. Det blev heldigvis ikke nødvendigt.
Over middag nåede jeg lige at genne Bedsterne af sted til at se de sidste to bygninger af museet, der denne dag ville være åbent pga. et turistskib, selvom de ikke begge to var helt med på det. Bedstefar havde nemlig en fisketur i vente senere på eftermiddagen. Han tog af sted med Niels Henrik ca. kl. 15.30 og kom først hjem igen kl. 21. Med ovenud god fangst og et kæmpe stort smil på læben. Han havde fanget den største torsk til allersidst og hvis vi skærer ind til benen og fratrækker alle de ekstra fortæller-kilo, der kom på de efterfølgende dage, tror jeg den har vejet ca. 8 kg. Vi (7 voksne) nød godt af én af dens filetter torsdag aften.

Denne helikopter skulle vi med til Nuussuaq. Dette billeder er dog fra om lørdagen, hvor der var travlhed i den lille lufthavn. Bedsterne kom med dash-8'eren længst til venstre.

Vores føromtalte isbjerg, Fodboldbanen. Den ligner snart mest af alt en isterning.

Store vandpytter på en af de øer, vi fløj hen over.

De glade passagerer.

De glade passagerer II.

Vores lille pause på Nuussuaq's helispot. Udsigten og vejret var fantastisk.

Indlandsisen var tydelig flere steder på vores tur. Man kan næsten fornemme hvordan bjergene "falder" af isen.

Et af de mange fantastiske isbjerge oppefra.

Vores udsigt ligefrem. De meget erfarne piloter gjorde deres job til punkt og prikke ikke mindst ved den sværre indflyvning tilbage i Upernavik.

Den stolte fisker med krabaten.

Og så er der jo lige alt det bagefter.
Torsdag var Bedstefar og Smilla på en lang tur rundt i byen, mens Bedstemor og jeg bagte kager til det forstående Prinsesse-mik, som vi holdte i anledning af Smilla’s to-års-fødselsdag om fredagen. Vi havde inviteret så vi kunne blive omkring 20, så derfor laver man kager til det dobbelte. Allerede fra starten havde jeg gjort mig klart, at jeg ikke kunne og ikke ville være i stand til at leve op til det grønlandske kaffemik bord, så vi lavede kun:
Små fine musseboller med rosin øjne og karamel haler
Mini lagkager med hindbær flødeskum og prinsesse pynt
Vandbakkelses kage prinsesse med tre farver glasur
To slags cupcakes med glasur og masser af prinsesse-pynt.
Frugt
Hjemmelavet kakao
Kaffe, te og sodavand.
Det så flot ud og alle var glade. –Jeg hørte i hvert fald ikke om nogen, der blev skuffet. Selve dagen og fredagen fortæller jeg om i et andet afsnit.
Fredag som var Smillas rigtige fødselsdag skulle vi med politikutteren, Sisak II, til den nærmeste bygd, Aappilloq. Det var en dejlig seljtur efter vi havde passeret de store dønninger ud fra Upernavik og efter godt en time var vi fremme. Vi gik en tur i bygden og ledte lidt efter Niels Henriks svigermor, som vi havde aftalt at sige hej til. Vi fandt hende først, da vi var næsten tilbage ved båden. Der havde hun forgæves vinkel efter os fra sit hus, og var nu kommet efter os over bakken. Hun er simpelthen det skønneste menneske. Så sød og hjertevarm. Hun kan ikke tale meget dansk, men hun forstår næsten alt, så efter lidt kreativt tegnsprog tog vi hjem til hende. Hun boede meget fint og hun var virkelig gæstfri. Smilla fik en meget fantastisk fødselsdagsgave, som jeg fortæller om i Prinsesse afsnittet. Til aften fik vi de berømte kæmpekrabber og bøffer. Hmmm…

Smilla på besøg hos Niels Henriks svigermor, Marianne og hun føler sig hjemme.

Vi fik et helt jagtfrisk stykke moskus af Haldora om mandagen (skudt natten til mandag), som vi lavede lækker moskusoksegryde af en af dagene. Kødet var helt autentisk med blade, lidt jord og moskus hår, så slagter sønnen kom på arbejde. Vi har stadig fire bøffer i fryseren.

Bedstemor lærer om iPaden.

Nogle af de mange hunde i Aappilattoq.

Da vi lagde til med politikutteren i Aappilattoq havde vi taget læsse-pladsen. Så Sisak II's besætningen måtte igang med deres hejseværk for at hjælpe alle hellefiskene ind på fabrikken.

Aappilattoq til fods. Ja, man kan ikke andet. Der findes ingen biler til de 180 indbyggere.
Lørdag var det så allerede blevet dagen, hvor vi skulle sige farvel til Bedsterne. Vi kunne ikke rigtig putte mere end i ugen, men det ville jo have været dejligt at kunne beholde dem. Smilla tager det sådan set meget fint, når vi skal sige farvel. Farmor og Farfar tog med flyveren til Danmark og det har Bedstemor og Bedstefar nu også gjort. Jeg ved ikke, hvor meget hun forstår af det, men der var ikke meget gråd, da flyveren begyndte at køre.

Sidste tur på legepladsen lørdag formiddag.

Sidste tur op af bjerget til fods i denne omgang.
Tusind tak for besøget.

3 kommentarer:

 1. Hvor lyder det bare spændende alt sammen. Hører, at bedsterne havde en fantastisk tur. Det tror da pokker med alt det de har oplevet.

  SvarSlet
 2. Hej igen
  Det er som sagt første gang vi skriver en hilsen til jer. Så vores første kommentar er røget ind under et indlæg i juni, vist nok d. 26 :-) Men vi lærer det nok. Meningen er i hvert fald go' nok.
  KH
  Birgit & Jørn

  SvarSlet
 3. Tak for jeres hilsen. Og I har helt ret. Vi har det dejligt. Vi sender snart en mail til jer med nogle flere billeder I og evt. nogle vi gerne vil have forstørret til vores egen væg i Ørslevvester. KH Os

  SvarSlet